уторак, 4. август 2015.

Критички приказ романа "Орлови рано лете" Б.Ћопића


Бранко Ћопић (Хашани, Босанска крајина, 1. јануар 1915 — Београд, СР Србија, 26. март 1984) је био српски и југословенски књижевник. Основну школу завршио је у родном месту, нижу гимназију у Бихаћу, а учитељску школу похађао је у Бањој Луци, Делницама и Сарајеву, те је завршио у Карловцу. На Филозофском факултету у Београду дипломирао је 1940. године. Његова најпознатија дела су "Орлови рано лете" , ,,Магареће године'' , "Делије на Бихаћу"...
Роман који је на мене оставио велики утисак је "Орлови рано лете". Ради се о дечацима који су своје детињство пребрзо завршили због Другог светског рата. Дечаци проживљавају тешке тренутке, али са осмехом на лицу. Има јако духовитих момената чак и у тако тешком времену.Када је јављено да је отпочео рат тада престаје њихово безбрижно детињство. Још као мали схватили су суровост и неправду живота. Они су приказани као орлови који су рано раширили своја крила и полетели. Били су незрели али су се и тада борили за опстанак и слободу. Пожртвованост, слога и зрелост. То су све врлине главних јунака- Јованче, Стриц, Луња, Николица, Лазар Мачк и Ђоле Потрк.Свидело ми се зато што је скоро све у роману пуно дечије радости, смеха и смешних сцена.
Крај овог романа је када се дечаци, док иду у рат, договорили да се нађу у Прокином гају, запуштеној шуми у којој имају јако лепих успомена.

Нема коментара:

Постави коментар