недеља, 2. август 2015.

Критички приказ романа " Трагом џиновског лењивца "

После погибије родитеља археолога, Маја је смештена у школу у којој се стицало добро образовање, лепи манири, љубазност и брига за друге.
Једног дана је господин Мари, адвокат и њен старатељ, обавештва да је пронашао њене рођаке који ће јој пружити дом. Само они живе на Амазону у близини града Манауса. Имају близнакиње,  њених година, са њом ће путовати гувернанта.
Академија је имала одличну библиотеку и Маја покушава да сазна што више о области у коју путује. Када су је другаице испраћале на брод гувернанта јој је рекла да је срећна зато што има толико добрих другарица које су тужне због њеног одласка. Гувернанта на пут носи пун кофер књига. Док путују бродом Маја упознаје дечака Кловиса који је глумац у позоришној трупи. Дечак је веома забринут због свог гласа који мутира. Како би га утешила Маја му обећава да ће доћи на позоришну представу у Манаусу и дати му подршку.

 Када је стигла у породицу Картер, Маја се изненадила што је кућа мирисала на средство за чишћење, нема цвећа, нема мириса природе, немају љубимце, са локалним Индијанцима се не друже, не иду напоље, једу само британску храну.
Да би одржала обећање које је дала Кловису, да ће га гледати у локалном позоришту, Маја одлучује да крене сама. Док се изгубила у прашуми проналази је дечак који вози кану и он је одвезе својим чамцем до позоришта.
Не слути да је тада упознала пријатеља за цео живот. Он је син енглеског природњака и Индијанке. Са њим упознаје прашуму и све оно о чему је читала и маштала.
Пристаје да помогне да Кловис отпутује у Енглеску код Финовог деде и да се представља као његов унук.
Занимљиво је пратити путовање Маје и Фина уз реку у потрази за племеном Ксанти, уживати у необичној природи, звуцима животиња.
Свиђа ми се што док читамо књигу замишљамо себе у тим авантурама, желимо да упознамо нову килтуру, језик, обичаје, народ и њихову традицију, музику, песме.
Роман ми се веома допао јер нам на занимљив начин  држи пажњу у сталном ишчекивању нових авантура, препун је напетости, да ли ће стићи на време? Да ли ће успети? Да ли ће имати помоћ?
Књигу бих препоручила да прочитају сви који воле авантуру, непознато, неистражено, дивљину, воле храброст и неустрашљивост.

Нема коментара:

Постави коментар