Награђени радови

         У пројекту је настало много вредних радова што је резултирало великим бројем награда на завршном сусрету 2. априла на Међународни дан дечје књиге, у Америчком кутку у Београду.
Дипломе: два Најоштрија и једно Најхрабрије Перце

Најоштрије Перце: Тијана Богдановић, шести разред: „Трагом џиновског лењивца“

Критички приказ романа " Трагом џиновског лењивца "

Ауторка романа " Трагом џиновског лењивца " је Аустријанка Ева Иботсон. Живела је од 1925. до 2010. године.Најпознатија дела која су јој донела признања су књиге за децу, међу којима је и ова књига.
Главни лик у роману је девојчица Маја која остаје без родитеља.
Како су јој родитељи били археолози, она је наследила од њих жељу за авантуром и истраживачки дух. Једнога дана Мајин старатељ шаље девојчицу код њених рођака у далеки Бразил.Тада почиње велика авантура која носи нова познанства и пријатељства и понеко разочарење.У овом роману ми се допадају особине главне јунакиње.
Учи нас оданости, пожртвовању, спремности да се помогне пријатељу и величини пријатељства која се рано стичу, а трају читав живот. Док читам књигу живописни описи природе су толико детаљни да себе видим у тој авантури.Чујем звукове које чује и Маја, а напетост и ишчекивање који прожимају читав роман су ме подстицали да читам без паузе по неколико сати.
На крају сам имала утисак да сам одгледала диван авантуристички филм, упознала нову културу и видела неке нове пределе.

Најхрабрије Перце: Милена Марковић, седми разред: „Трагом џиновског лењивца“

Критички приказ романа " Трагом џиновског лењивца "

Аустралијанка Ева Иботсон (1925-2010) већи део живота је провела у Великој Британији и светску славу стекла пишући  романе на енглеском језику. Њене књиге су преведене на више од осамдесет језика. Писала је љубавне романе, хуморисично-фантастичне књиге за децу и пред крај живота неколико озбиљних књижевних дела за децу и  младе која су јој донела највиша признања.
Књига Еве Иботсон ,,ТРАГОМ ЏИНОВСКОГ ЛЕЊИВЦА“ на мене је оставила снажан утисак. Читање ове књиге навело ме је да помислим на децу која су остала сама, без игде икога тј. на сирочиће, како ми чешће кажемо. Та деца превремено сазревају и окусе суров живот са пуно патње и бола. Међутим и она су жељна игре, забаве и истраживања света који их окружује. Баш такво дете је главни лик ове књиге, Маја. Она је једна храбра и самоуверена девојчица која на потпуно јединствен начин проживљава оно што се око ње дешава. Иако богата она је ипак јако скромна. На Мајино богатство око су бацили њени себични рођаци из Бразила, који су били пред банкротом.  Наравно, као и у свакој књизи, она у борби против својих надмених рођака није сама, већ уз себе има верне пријатеље Фина, Кловиса и једну оштроумну и на око строгу дадиљу. Ова књига са собом носи јако важну поуку на коју људи често заборављају, а та поука гласи:
Постоје много важније ствари од материјалних, а једна од њих је пријатељство.  Нема човека који је поделио своју радост с пријатељем, а да се није више радовао, као што нема човека који је поделио своју тугу с пријатељем, а да није мање туговао. Ко може рећи да је живео, ако у животу није имао ниједног истинског пријатеља.
Ова књига је поред оних о пријатељству богата многим животним поукама, а опет је испуњена хумором, који је чини посебном. Размишљајући о овом делу, схватам колико је труда,времена и љубави уложено у његов постанак. Права је привилегија што имам могућност да пишем о овој фантастичној књизи. Специфично за овај роман је то што се у сваком тренутку нешто дешава. Списатељица читаоца све дубље увлачи у причу, која након сваке следеће реченице постаје све занимљивија и неизвеснија.  Јако ми се свидело што је књига испуњена описима на основу којих се може замислити јасна слика сваког, па и најмање важног догађаја.

Од срца бих свима препоручила да прочитају ову књигу, јер је она невероватно дело још невероватније списатељице. О овој књизи говоре многе награде које је добила, тако да би свака моја даља реч била сувишна. 

Најоштрије Перце: Анђела Куч, осми разред: „Соломонов прстен“

Критички приказ романа "Соломонов прстен" (Легенда о Бартмеју) Џонатана Страуда

Роман „Соломонов прстен“ је узбудљива и напета прича о веома довитљивом и духовитом ђинију Бартмеју и лудо храброј и лепој девојци Асмири.
Када сам почела да читам роман била сам изненађена, на позитиван начин, зато што не волим овакве књигe. У већини њих магија није дочарана толико верно да доводи читаоца у недоумицу да ли је стварна, али овај роман је нешто посебно. Овај роман ме је увео у свет магије и натерао да верујем у њу, да верујем у Други свет препун демона и да наставим да читам пошто је толико напета и неизвесна, а у исто време и смешна зато што је писана из угла једног демона, тачније ђинија Бартмеја.Тешко је читати књигу верујући да магија не постоји јер је тако верно и добро написана. Пошто је делом написана и из Асмириног угла, подстакла ме је на размишљање како други виде исту причу из различитих углова, што волим код романа.
По завршетку романа била сам збуњена, растрзана између реалног света и света магије зато што сам била толико удубљена да нисам схватила да се ближио крај. То и сматрам највећом вредношћу ове књиге. Толико је сугестивна да на тренутак заборавите у ком свету живите. Препоручила бих свима да прочитају „Соломонов прстен“ зато што је ова књига вредна читања, па чак и ако неко не воли магију, заволеће ову књигу.


Похвалнице:
1. Озбиљно Перце: Невена Урошевић, Нина Којић и Кристина Тодоровић „Ко то тамо пева“ (осми разред)
2. Оштро: Марија Ћосовић „Орлови рано лете“ (шести разред)
3. Храбро: Марија Ћосовић , интервју са Ћопићем
4. Храбро: Тијана Богдановић „Орлови рано лете“ (шести разред)
5. Талентовано: Јана Јоксимовић „Орлови рано лете“ (шести разред)
6. Оштро: Андреа Ковачевић „Магареће године“ (шести разред)
7. Храбро: Милица Ђорђевић „Магареће године“ (шести разред)
8. Талентовано: Марија Ћосовић за приказ и драматизацију романа „Магареће године“ (шести разред)
Одисеја:
1. Талентовано: Анастасија Стојановић, пети разред: Приказ романа ,,Џукац Куцов"
2. Талентовано: Марија Ћосовић, шести разред: „Трагом џиновског лењивца“
3. Оштро: Владимир Митић, шести разред: „Бебе од брашна"
4. Талентовано: Марија Ћосовић, шести разред: „Бебе од брашна“
5. Храбро: Андреа Ковачевић, шести разред: ,,Бебе од брашна"
6. Храбро: Селена Чампар, осми разред: „Соломонов прстен“
7. Талентовано: Невена Урошевић и Милица Алексић, осми разред: „Соломонов прстен“


Накнадно је награђен и критички приказ романа Соломонов прстен Селене Чампар као и квиз о животу и делу Б. Ћопића који је радио тим ученика осмог разреда (Анастасија, Михајло, Никола, Урош). Веома је запажен и рад Марије Ћосовић, интервју у Гугловом градитељу приче.

Нема коментара:

Постави коментар