недеља, 2. август 2015.

Критички приказ романа " Бебе од брашна "

Ен Фајн рођена је 1947. године у британској провинцији Лестерширу. Дипломирала је на политичким студијама на универзитету у Ворику. Живи у Барнард Каслу у области Дарам.
Пише за децу и одрасле. За децу је написала више од педесет књига које су преведене на четрдесет пет језика. За своје књиге је добила велики број признања. Познате књиге су јој " Буљооки " , " Бебе од брашна " , " Билијева нова хаљина " , "Додир лале " , " Госпођа Даутфајер " .
У овом роману се говори о једном одељењу врло непослушних и проблематичних дечака. Као задатак добијају врећице од брашна о којима морају бринути пуне три недеље, као о правим бебама. 
У почетку ми делује помало необично, али затим схватам да је врло занимљиво и поучно. 
Кроз кратке белешке које су ђаци морали да пишу,  можемо видети да су се неки посветили задатку озбиљно и одговорно, док су други избегавали одговорност. Имали су различите идеје, а један од њих је смислио како може чувати туђе бебе. Јасно су се издвојиле особине дечака који су били одговорни и осећајни као и дечака који су показали да једноставно нису спремни да постану родитељи. 
После неколико дана те врећице од брашна са нацртаним очима су заиста постале огледало сваког дечака. 
Главни јунак овог романа је крупни спортиста Сајмон Мартин, који задатак схвата озбиљно. Врећицу брашна са нацртаним очима и капицом носи свуда са собом, крије је када је то потребно. Кроз задатак бриге о беби Сајмон схвата колико је тешко бринути о малом тек рођеном детету. Пошто га је мајка одгајила сама, он схвата колико јој је било тешко, али истовремено разуме и оца зашто је отишао и оставио их и постепено успева да му опрости. 
Највише ми се свиђа што су кроз необичан задатак  сви ученици нешто научили. 
Препоручио бих свима да прочитају овај роман јер ће сазнати како се у школи на практичан начин могу научити веома битне ствари у животу, јер је школа место које пружа бескрајну инспирацију и суочавање са различитим ситуацијама.


Нема коментара:

Постави коментар