недеља, 2. август 2015.

Критички приказ романа "Соломонов прстен" Џонатана Страуда

Роман ”Соломонов прстен“ Џонатана Страуда описује догодовштине ђинија Бартамеја за време службовања на двору краља Соломона.
Књига је врло узбудљива, комична  и у исто време напета. Никада не знате шта се у том магичном свету може догодити. На самом почетку    мислила сам  да књига  није интересантна, да је то само још једна књига о магији, о нечему сто не постоји. Међутим, како су догађаји протицали, радње се дешавале, моје мишљење се мењало. У неким тренуцима те једноставно тера на размишљање: ”Да ли магија заиста постоји? Да ли постоје чаробњаци? Да ли између људи и ђинија може настати пријатељство?“.
Показала је и неке ствари из данашњег живота. Показала је то како људи оно што је лако, лепо и једноставно задржавају за себе, док оне теже, ружне и компликованије ствари препуштају другима. Тако је гардисткиња Асмира, чији је задатак био да одбрани Сабу, и њену  краљицу Билкис, ризиковала живот у одбрани Сабе, а Билкис је била хладнокрвна и бездушна, није је занимало како је њој.
Са друге стране,  мало ми се није свидело то што је један мали ђини био непобедив, а свако ко је прочитао књигу, зна како је ђини један од најнижих нивоа чаробњака. Све у свему, књига ми се свидела и крајњи утисци су позитивни.
Џонатан Страуд рођен је 1970. у Бедфорду у Енглеској. Студирао је енглеску књижевност на Универзитету у Јорку. Док је писао прве романе радио је као уредник књига за децу у лондонској издавачкој кући Walker Books. После светског успеха ”Трилогије о Бартамеју“ (2003-2005) и бројних награда које му је донела, посветио се писању за децу и младе.

Само годину дана након појављивања, ”Соломонов прстен“ преведен је на 14  језика и освојио је неколико награда. 

Нема коментара:

Постави коментар